News

Ποιες περιοχές της Ελλάδας προτιμούν οι ξένοι επενδυτές και γιατί

Ποιες περιοχές της Ελλάδας προτιμούν οι ξένοι επενδυτές και γιατί

Η Ελλάδα, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, η οποία έχει μεγάλη απήχηση παγκοσμίως, και το ευνοϊκό κλίμα της αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τουρίστες αλλά και για ξένους επενδυτές. Ποιες είναι οι επενδυτικές ευκαιρίες που τους παρέχει; Ακίνητα. Αγορά διαμερίσματοςεύρεση σπιτιού, είτε για μόνιμη διαμονή είτε για διακοπές, αποτελούν όνειρο για πολλούς από αυτούς που επισκέπτονται τη χώρα. Παράλληλα, το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών προσανατολίζεται στην αγορά επενδυτικών ακινήτων και κατοικιών, που μπορούν να διατεθούν προς ενοικίαση.

 Παρά το γεγονός ότι στη χώρα υπάρχουν πολυάριθμα μέρη, ελκυστικά για την τοποθέτηση κεφαλαίων, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος ωστόσο βρίσκονται η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η χερσόνησος της Χαλκιδικής και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου.

 Μόλις μερικά χρόνια πριν, στην Ελλάδα της κρίσης, οι τιμές των τουριστικών ακινήτων ήταν αρκετά χαμηλές και έτσι οι ξένοι επενδυτές είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα διαμέρισμα σε μία τουριστική περιοχή, για παράδειγμα στη Χαλκιδική, σε τιμή ευκαιρίας.  Με αυτόν τον τρόπο, όσοι αγοραστές είχαν εκείνη την περίοδο στη διάθεση τους 25.000 ευρώ και είχαν προβλέψει τη μελλοντική υποχώρηση της κρίσης, την οποία θα ακολουθούσε η αύξηση τιμών των ακινήτων, είχαν επενδύσει τα χρήματά τους σε εμπορικά και αστικά ακίνητα, άρα και στη δυνατότητά τους να έχουν παθητικό εισόδημα, για παράδειγμα, από διαμερίσματα προς ενοικίαση. Παρόλο που η ιδιοκτησία ενός ακινήτου χαμηλής αξίας δεν παρέχει δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα στον κάτοχο του, εξασφαλίζει, ωστόσο, το δικαίωμα να παραμένει σε χώρες της Σύμβασης Σένγκεν για 90 ημέρες από τις 180 ανά εξάμηνο. Τον υπόλοιπο χρόνο ο ιδιοκτήτης μπορεί να διαθέσει το ακίνητό του προς ενοικίαση,  καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος της συντήρησής του ή ακόμα και να αποκομίσει επιπλέον εισόδημα.

 Για τις επενδύσεις σε ακίνητα εισοδήματος το ενδιαφέρον των ξένων επιχειρηματιών επικεντρώνεται κυρίως σε περιοχές όπως η Χαλκιδική και η Πιερία, και, όσον αφορά στα νησιά, στην Κρήτη και στη Ρόδο.

 Τα ακίνητα χαμηλής αξίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου διαμένει μεγάλος αριθμός φοιτητών, αποτελούν και αυτά έναν επικερδή προορισμό για επενδυτικά κεφάλαια. Σε μεγάλα αστικά κέντρα παρατηρείται υψηλή ζήτηση για φθηνά διαμερίσματα προς ενοικίαση, στα οποία μπορούν να μένουν οι φοιτητές που έρχονται για σπουδές είτε από τις χώρες της Ευρωπαϊκές Ένωσης είτε από την επαρχία. Το κόστος ενός τέτοιου διαμερίσματος συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 20 έως 25 χιλιάδων ευρώ. Μερικές φορές οι κατασκευαστικές εταιρείες προτείνουν στους ξένους αγοραστές διαμερίσματα, τα οποία ήδη ενοικιάζονται, για την άμεση απόσβεση της επένδυσης τους μετά την υπογραφή συμβολαίου. Ορισμένες φορές πρόκειται για μεγάλα ακίνητα, αγορά των οποίων είναι μια ιδιαίτερα συμφέρουσα επενδυτική κίνηση. Η εύρεση σπιτιού στο οποίο δύο, τρία ή και περισσότερα διαμερίσματα ενοικιάζονται συνεχώς αναμφίβολα αποτελεί εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία.

 Όσοι ξένοι αγοραστές διαθέτουν σημαντικά κεφάλαια προσανατολίζονται κυρίως στα επαγγελματικά ακίνητα στις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στη χερσόνησο της Χαλκιδικής και στις νότιες περιοχές της Ελλάδας. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για έργα ανακατασκευής. Σημειώνεται, ότι ο αριθμός ακινήτων αυτής της κατηγορίας έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Τοποθετώντας κεφάλαια σε τέτοια ακίνητα, οι επενδυτές αποβλέπουν πρωτίστως στην εξασφάλιση  σημαντικών αποδόσεων ύστερα από την ολική ανακαίνιση των κτιρίων. Οι δυνατότητες είναι αμέτρητες: από την πώληση και μίσθωση έως και την οργάνωση μιας ολόκληρης επιχείρησης.

 Παράλληλα, οι προαναφερθείσες περιοχές προσφέρουν πολλές δυνατότητες για υλοποίηση επένδυσης σε μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που υποδέχτηκε τουρίστες μετά την πανδημία του κορωνοϊού, τοποθέτηση κεφαλαίων σε ξενοδοχειακό κλάδο εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστική επενδυτική πρόταση.

 Σε περιοχές με ανεπτυγμένες υποδομές, στην ουσία πάλι πρόκειται για την Αθήνα και τα προάστια της, τη Θεσσαλονίκη και τη χερσόνησο της Χαλκιδικής, το ύψος της εισροής επενδυτικών κεφαλαίων σε ακίνητα και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία ξεκινάει από  250.000 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι η επένδυση τέτοιου ύψους δίνει στον επενδυτή, αλλά και στην ολόκληρη οικογένειά του, δικαίωμα απόκτησης άδειας διαμονής στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μπορεί να αγοράσει είτε ένα είτε πολλά ακίνητα, αρκεί το ύψος της επένδυσης να φτάνει τις 250.000 ευρώ. Η διάρκεια της άδειας διαμονής είναι 5 έτη και παρέχεται δυνατότητα ανανέωσης, εφόσον ο επενδυτής εξακολουθεί να έχει στην ιδιοκτησία του το ακίνητο. Παράλληλα, δεν είναι υποχρεωμένος να παραμένει στη χώρα και ύστερα από 7 χρόνια έχει το δικαίωμα να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια.

 Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτές οι προϋποθέσεις κάνουν το ελληνικό πρόγραμμα χορήγησης άδειας διαμονής το πιο ανταγωνιστικό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Άλλωστε, η επένδυση σε ακίνητο στην Ελλάδα εγγυάται άμεσο κέρδος : τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του επενδυτή, ο οποίος πλέον θα έχει σπίτι σε μία από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου.