News

10 λόγοι για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα

10 λόγοι για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα

1Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, εκλεγείσα το 2019, ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία και ανέστειλε τον ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα για τα επόμενα τρία χρόνια

Ο φόρος προστιθέμενης αξίας είναι παραδοσιακά ένας ανασταλτικός παράγοντας για την πραγματοποίηση ξένων επενδύσεων στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδος, κινούμενη προς τη σωστή κατεύθυνση, έκανε γενναία βήματα για να δώσει μια περαιτέρω ώθηση στις επενδύσεις και να κάνει την ελληνική αγορά πιο ελκυστική.

2. Φορολογικές ελαφρύνσεις

Στις 21 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% με απώτατο στόχο η μείωση να φτάσει μελλοντικά στα 30%.

3. Δυνατότητα απόκτησης ευρωπαϊκής άδειας διαμονής μέσω επενδυτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα

Η Ελλάδα προσφέρει με διαφορά τις καλύτερες -σε σχέση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα -προϋποθέσεις. Πχ, στην Ισπανία το ύψος της επένδυσης πρέπει να είναι  τουλάχιστον 500.000€, στην Κύπρο 300.000€, ενώ στην Ελλάδα μόλις 250.000€. Η αναστολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα με βεβαιότητα θα ενισχύσει και άλλο την αξιοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος «Golden Visa» από ξένους επενδυτές.

4Η Ελλάδα είναι χώρα της ζώνης Σένγκεν

Αποκτώντας την άδεια διαμονής στην Ελλάδα, ο επενδυτής και όλα τα μέλη της οικογένειάς του κατοχυρώνουν  το δικαίωμα ανεμπόδιστης μετακίνησης σε όλες τις χώρες της ζώνης Σένγκεν. Το δικαίωμα αυτό μετατρέπει το πρόγραμμα «Golden Visa» σε ένα δυνατό και αξιόπιστο μέσο μελλοντικής εξασφάλισης για τους επενδυτές τρίτων χωρών.

5. Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα παρουσιάζει σταθερή άνοδο

Η έκθεση της 2ης  Σεπτεμβρίου του έτους 2019 από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, υποδεικνύει, ότι οι τιμές αγοράς διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί κατά 7,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ιδίως, στην πόλη των Αθηνών, λόγω και της πλατφόρμας Airbnb που έγινε εξαιρετικά δημοφιλής, οι τιμές αγοράς ανέβηκαν κατά 11,1% μέσα στο ίδιο έτος.

6. Φορολογικές μειώσεις για τις επιχειρήσεις

Ο φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις μειώθηκε το 2020 από  28% σε 24% και θα μειωθεί στο 21% το έτος 2021. Η παρακράτηση φόρου μερισμάτων θα μειωθεί του χρόνου από το 10% στο 5%.

7. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδος

Επιλέγοντας την Ελλάδα, ο επενδυτής επιλέγει και την γεωστρατηγική τοποθεσία της, ιδανική για την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της επιχείρησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέλος ΕΕ και Ευρωζώνης, η Ελλάδα παρέχει πρόσβαση σε γοργά αναπτυσσόμενες περιφερειακές αγορές, αποτελώντας μοναδική δίοδο, δίχως κανέναν περιορισμό, σε πάνω από 140 εκατομμύρια καταναλωτές σε Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.

8. Η κορυφή των τουριστικών προορισμών

Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν και για πάντα θα είναι ένας από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Το έτος 2018 η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στην κορυφή, τουλάχιστον στον τομέα του τουρισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της WTTC, μέχρι το 2028 ο τουρισμός θα αποτελεί το 22,7% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ την επόμενη δεκαετία, οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα θα αυξηθούν κατά 5,5% και θα αγγίξουν τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

9. Η Ελλάδα ως προορισμός ομάδας χαμηλού ρίσκου

Μετά το τέλος της οικονομικής θύελλας, η πολιτική σταθερότητα στην χώρα έχει αυξηθεί σημαντικά. Σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες αναδυόμενων αγορών, ιδίως στην Λατινική Αμερική, Αφρική αλλά ακόμη και στην Ανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα έχει σταθερό δημοκρατικό πολίτευμα και σταθερούς δεσμούς με τους βασικούς οικονομικούς παράγοντες της Ευρώπης.

10. Επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΕ

Με τα δεδομένα Αυγούστου του έτους 2018, η Ελλάδα έχει επιτυχώς ολοκληρώσει το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ, γεγονός που σηματοδοτούσε το τέλος της οικονομικής κρίσης στην χώρα. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά δείγματα ανάκαμψης. Πέρσι, η άνοδος ΑΕΠ ανήλθε στο 1,8% και χάρις του νέου νομοσχεδίου φοροελαφρύνσεων αλλά και προγραμμάτων εκσυγχρονισμού, που στοχεύουν στην προσέλκυση των επενδύσεων, θα προσεγγίσει το 2% του χρόνου.